Hoogtepunten

 


                                         foto kerkje oud-avereest

                 
De Stichting Konserten Oud-Avereest ( gelegen als buurtschap aan de provinciale weg van Balkbrug naar Staphorst) organiseert reeds meer dan 30 jaar gedurende het najaar en de winter op de derde zondagmiddag iedere maand vanaf september tot en met april 1 keer per maand in de Ned.Herv.Kerk van Oud-Avereest een klassiek concert, meestal in de vorm van kamermuziek. De uitvoerenden zijn in het algemeen professionele musici.De bezoekers komen uit de wijde regio en onder hen zijn een verheugend aantal vaste bezoekers .


Al in de beginjaren werd het gemis van een vleugel gevoeld; daardoor was het scala van muziekmogelijkheden immers beperkt, reden voor het bestuur om aktie te ondernemen; dit resulteerde in bijdragen van donateurs, gemeente Avereest ( thans door een gemeentelijke herindeling: gemeente Hardenberg),het bedrijfsleven en het Anjerfonds.Hierdoor konden sedert 1984 volwaardige klassieke concerten worden verzorgd.
De ingebruikneming vond plaats met een quatre-mains concert verzorgd door de pianisten Angela Schouten en Henk Ekkel.

Gedurende alle daarop volgende jaren werden vele hoogtepunten gevierd: Het 50e concert werd verzorgd door Herman Uhlhorn ( piano) en Theo Olof op 22 november 1987. De jongste bezoekers werden toen door Theo Olof op de grond rondom de vleugel en hem als solist gegroepeerd. In een radioprogramma voor Hilversum (4?) vertelde hij de volgende dag daarover.

Het Brabants Kamerorkest trad twee keer op: In 1988 en in 1992 bij het 10 jarig bestaan van SKOA.
Als piano solist trad toen Herman Uhlhorn weer op; hij speelde het pianoconcert nr 23 van W.A.Mozart; ook werd toen uitgevoerd het klarinetconcert KV 622 eveneens van Mozart met als solist Reinier Hogerheyde.

Bij de eeuwwisseling organiseerde SKOA een zogenaamd Milleniumconcert op 12 december 1999: Dit vond plaats in samenwerking met het Orkest van de De Hoogeschool voor de Kunsten "Constantijn Huygens"te Zwolle, met medewerking van Lieke te Winkel, viool en Henriette Prins, piano. Zij vertolkten respectievelijk het Vioolconcert nr 4 in D dur KV 218 en het Pianoconcert nr., 20 in d-mol KV 466, beide concerten van "de tijdloze"W.A.Mozart.