Sofronitzki
De pianiste op forte-piano, Viviana Sofronitzki onmoette ik voor het eerst in Zwolle in de zomer van 2001 tijdens een door haar gegeven recital in de open lucht binnen de intimiteit van het Johan Cele pleintje in de binnenstad.

Haar forte piano spel maakte indruk en wij spraken af, dat zij voor Skoa ook een concert zou verzorgen (wanneer we het over de voorwaarden eens konden worden).

Op zondagmiddag 17 april 2005 was dat eindelijk zover. Viviana Sofronitzki reed met haar auto voor de kerk in Oud-Avereest.
Haar eigen fortepiano werd uitgeladen en opgesteld en het stemmen kon beginnen. Een secuur werkje dat veel concentratie en vakmanschap vereiste.
Image

De pianiste speelde werken van Fr.Schubert, Fr.Chopin, M.Glinka en Felix Mendelssohn. Een heel apart concert waarin het grote vuurwerk van een concertvleugel natuurlijk niet verwacht mocht worden; daarentegen vormde het introverte klankidioom van de piano-forte in de mooie ronde akoustiek van het kerkje een muzikaal hoogtepunt in het lopende concertseizoen.

Image Image

Image na afloop uitleg